Καλοκαιρινές Δραστηριότητες Ιούλιος 2010

 

  • ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΦΙΣΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

Με αφορμή τις εκδηλώσεις (εθελοντικός καθαρισμός, δραστηριότητες για παιδιά κα.) για την Ημέρα Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου, που οργανώθηκαν από το Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πρεσπών και την έναρξη ανακύκλωσης γυαλιού και αλουμινίου από το Δήμο Πρεσπών, ο Σύλλογος μας δημιουργεί ενημερωτική αφίσα με θέμα την ανακύκλωση. Οι αφίσσες τυπώθηκαν και διανεμήθηκαν αποσκοπώντας κυρίως στην ευαισθητοποίηση των παιδιών της περιοχής μας.

 

  • ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ & ΘΕΑΤΡΟΥ
    για τα παιδιά του γυμνασίου και του λυκείου

 Διάρκεια σεμιναρίου 27.6 έως 2.7.2010:   6 ημέρες επί  4 ώρες καθημερινά

Σεμινάριο για τους μαθητές του γυμνασίου και λυκείου με σκοπό τη γνωριμία και την πρακτική εξάσκηση με την τεχνική του κινηματογράφου και του θεάτρου.

 Τα παιδιά έμαθαν βασικές θεωρητικές γνώσεις για το πώς γίνεται μια ταινία, από τη σύλληψη της ιδέας και το σενάριο μέχρι το γύρισμα μιας ταινίας μικρού μήκους ή ενός ντοκυμανταίρ. Τα θέματα προέκυψαν από κουβέντες με τα παιδιά και αφορούσαν στην καθημερινότητά τους, μαθαίνοντας τα να κοιτούν τον κόσμο γύρω τους μέσα από τα μάτια ενός ερασιτέχνη κινηματογραφιστή.

 Τα παιδιά εναλλάσσονταν σε όλους τους ρόλους ενός κινηματογραφικού συνεργείου (ηχολήπτη, οπερατέρ, σκηνοθέτη, ηθοποιού, βοηθού σκηνοθέτη) και έμαθαν να χρησιμοποιούν τα αντίστοιχα μέσα. Οι μαθητές χειρίστηκαν επαγγελματικά μηχανήματα με απλές και σαφείς οδηγίες εξασφαλίζοντας ένα τεχνικά υψηλό αποτέλεσμα.

 Στόχος ήταν η ευαισθητοποίηση της καθαρής και γεμάτης φαντασία ματιάς των παιδιών χρησιμοποιώντας ένα πολύ οικείο τους μέσο, δηλαδή την κάμερα, με διαφορετικό τρόπο από τις τηλεοπτικές παραστάσεις που λαμβάνουν κάθε μέρα. Η τέχνη του κινηματογράφου δίνεται μέσα από την καταγραφή απλών, ρεαλιστικών στιγμών που συμβαίνουν γύρω τους αποτυπώνοντας την αίσθηση και την ιδιαιτερότητα του τόπου και των κατοίκων του.

Στο σεμινάριο συμμετείχαν 10 παιδιά. Η ταινία που προέκυψε από τους μαθητές παρουσιάστηκε, δραματοποιημένη από τα ίδια τα παιδιά στις 2.7.2010.

……………………………………………………………………………………………………………………………

Καθηγητές:  Περσεφόνη Μήλιου (σκηνοθέτης – μοντέζ) και Ιουλία Πύρρου (ηθοποιός – καθηγήτρια θεατρικού παιχνιδιού), που συμμετέχουν από το 2007, με το αντίστοιχο μάθημα, στο πρόγραμμα «Άγονη Γραμμή Γόνιμη» που οργανώνει η αστική μη κερδοσκοπική εταιρία «Διάδραση», υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

 

  • ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
    «Καλλιτεχνική Κατασκήνωση στην Πρέσπα» του «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΤΡΙΓΩΝΟΥ ΠΡΕΣΠΩΝ»

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων «Καλλιτεχνική Κατασκήνωση στην Πρέσπα» 23-26 Ιουλίου, που οργανώνονται από το «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΤΡΙΓΩΝΟ ΠΡΕΣΠΩΝ» ο Σύλλογος μας συμμετείχε στο εργαστήρι της τοπικής κουζίνας. Δύο νοικοκυρές του χωριού μας έδειξαν στους νέους, που συμμετείχαν στο εργαστήρι, την παρασκευή τοπικών συνταγών φασολάδας, φασολιών στο φούρνο, ανοίγματος φύλλου και πίτας, στα υπαίθρια μαγειριά των αυλών των σπιτιών τους.

Όσοι συμμετείχαν είχαν την ευκαιρία, εκτός από το μάθημα μαγειρικής, να γνωρίσουν από κοντά τη ζωή και τις παραδοσιακές συνήθειες δύο τυπικών αγροτικών οικογενειών του χωριού μας και επιπλέον, να καθίσουν στο τραπέζι του σπιτιού.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s